Založ si blog

Žiť tu a teraz!

Keď sedím na svojej terase a pozerám sa na slnkom zaliate kvitnúce ruže, ktoré sa do rytmu kymácajú vo vetre.

Keď sa prechádzam s priateľmi po nádhernom, priam rozprávkovom lese a sledujem, ako šťastne sa naháňajú naše psi, ktoré nenapadne riešiť nič, iba radosť z pohybu.

Keď sedím večer na romantickom korze pri Dunaji, pijem víno a ty sa na mňa usmievaš.

Keď šoférujem našlapané športové auto, ktorému spod kapoty veselo brble silné turbo a z reproduktorov sa ozýva moja obľúbená hudba.

Keď ráno pijem lahodnú kávu na terase horskej chaty, slnko mi príjemne zohrieva tvár a bosé nohy mi šteklí hebká psia srsť.

I keď sedím večer pri tebe, nohy mam prepletené pomedzi tie tvoje a vnímam, aké príjemné teplo sála z tvojho tela.

Aj vtedy mi stále hlavou letia milióny myšlienok.

Čo keby, čo bude, čo bolo a škoda toho všetkého, čo nebolo.

I napriek všetkému krásnemu, ako abstinujúci narkoman prežívajúci svoju ďalšiu recidívu, hľadám odpovede na otázky, čo by bolo, keby!

Ako sa zbaviť tých nánosov zbytočných myšlienok a zaťažujúcich „čo keby” a sústrediť sa naplno na prežívanie tých krásnych chvíľ? Táto otázka ma trápi stále viac. Najzbytočnejšie otázky sú tie, ktoré okupujú myseľ najdlhšie.

„Nádych a výdych, nádych a výdych. Selektuj myšlienky, veď skutočne žiť sa dá iba tu a teraz.

Čo nebolo, môže byť. Čo bolo, už nevrátiš. Čo bude, bude.”  Opakujem si stále dookola.

A keď sedím večer pri tebe, nohy mám prepletené pomedzi tie tvoje, chcem vnímat jedine to príjemné teplo, ktoré sála z tvojho tela.  Ukľudnuje a dáva silu.  Rovnako, ako vietor ovievajúci tvár, mi dáva odvahu. Tak, ako slnko láskajúce tvár, mi dáva nádej a pozitívne myšlienky.  A hebké, živé klbko srsti vysiela mojim smerom nesmierne množstvo úprimnej neskrývanej lásky, ktorá nič nežiada.

Byť plne prítomný „tu a teraz“,  to je to najmenej, ako si môžem uctiť všetky tieto dary.

Cítim, že to stojí za námahu a stojí to za ten vnútorný boj. Pre všetky tie krásne prežitky a pre všetky tie silné emócie, ktoré z nás robia to jedinečné a krásne – ľudské bytosti. S našimi radosťami, smútkami, slzami, smiechom i vráskami z trápenia.

Bez nich, sme len bezduché schránky, bezcielne blúdiace po tomto svete, čakajúce kým zmeníme hmotu a tvar. Bez nich, po nás ostane iba prázdno a pusto – nič.

Črepinky myšlienok dnešného dňa

14.04.2015

Nie to najnadanejšie dieťa má v škole najlepšie známky. Nie tá najnežnejšia a najkrajšia žena je najpopulárnejšia. Nie ten najvrúcnejší a najpriateľskejší človek má najviac známych a kamarátov. Nie ten najvzdelanejší človek má najviac peňazí. Nie ten najlepší odborník vo svojom obore má najlepšiu pozíciu v práci. Naša realita nieje tvorená objektívnymi [...]

Ιný uhol pohľadu, alebo výber reality?

20.11.2014

Človek si celý život vyberá cestu, ktorou bude kráčať. Vyberá si ako sa postaví ku každej jednej situácii, ktorá ho na tej ceste stretne. Fajn na tom je, že žiadna cesta nieje ultimátna. Môžeme sa rozhodnúť zmeniť smer kedykoľvek. I tá najkrajšia duša a najpozitívnejší človek má v živote chvíle, keď ho stiahnu spodné prúdy, ako ich volám ja. Alebo sa [...]

Príbeh tretí: „Typ Anketár, alebo v začarovanom kruhu – na povrchu“

13.10.2014

V internetovom Imagináriu stretnete mnoho typov pisateľov. Stačili mi predošle dve vlastné skúsenosti a vznikla myšlienka napísať knihu, alebo blog o psychologických profiloch chlapov, ktorí na zoznamky chodia. Štatistiky hovoria, že každé tretie manželstvo dnes vzniká prostredníctvom internetu. Pravda je, že ľudia sa tam uchylujú viac a viac, jednak z nedostatku voľného [...]

Kirjat Šmona / Izrael / Libanon /

Explózie v Iráne. USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 13
Celková čítanosť: 39179x
Priemerná čítanosť článkov: 3014x

Autor blogu